Teplota stoupá a zájem o bezdomovce klesá

Koncem ledna přišly mrazy, jak to tak v zimě obyčejně bývá, a lidé bez domova se rázem stali středem zájmu novinářů a médií.

V Litoměřicích se bezdomovci nemuseli schovávat ve sklepení panelových domů a nemuseli hledat nejrůznější úkryty.  Mohli bez obav využít služeb Domu P. Marie Pomocné. Zařízení, které je situováno v blízkosti vlakového nádraží, kde se často tyto osoby zdržují, funguje již řadu let a nabízí hned několik služeb.

„Poskytujeme tři sociální služby pro osoby bez přístřeší: celodenní ubytování v Azylovém domě, přenocování na Noclehárně a ve dne je zde zázemí v Nízkoprahovém denním centru. Kapacita ubytovacích služeb je naplněna již delší dobu a v Azylovém domě máme s výjimkou několika dnů obsazeno už od léta. Nikoho však nenecháme v tomto nepříznivém počasí na ulici. Přestože jsou ubytovací služby určeny mužům, v zimním období poskytujeme tzv. „krizové židle“ i ženám. Jedná se o možnost přečkat zdarma noc v teple, v prostorách denního centra.“ komentovala situaci Lenka Kuti, sociální pracovnice.

Součástí centra pro bezdomovce je i hygienické zázemí a vybavená kuchyň, kde si mohou klienti připravit vlastní jídlo. V zařízení mají také malý šatník, takže v případě potřeby vybaví zájemce teplým oblečením.

„Zima nás nepřekvapila, ostatně je to jedno z ročních období, které nastává rok co rok, takže se  opravdu není čemu divit. Dveře máme otevřené pro všechny, kteří potřebují a chtějí pomoc. Ve městě je několik osob, které nemají zájem využít naše služby ani v zimě, venku žijí již několik let a umí si s mrazem poradit. Můžeme jim služby nadále nabízet, ale nemůžeme a ani nechceme je k něčemu nutit.“ dodala Kuti.

Terénní pracovník zařízení spolupracuje na mapování počtu osob na ulici také s Městským úřadem Litoměřice. Pravidelně navštěvuje lokality, kde se bezdomovci sdružují a nabízí jim pomoc.

Je na místě položit si otázku: Je lepší přečkat čtrnáct dní třeskuté zimy, kdy padají teplotní rekordy nebo několik měsíců v průměrných teplotách v tomto období pohybujících se pod znamínkem nuly? Ve srovnání s loňskou zimou je alespoň zatím ta letošní rozhodně teplejší a také příznivější s ohledem na život na ulici. Situace je vždy vážná pokud jsou ve hře lidské životy, ale na ohrožení života a zdraví nemají vliv jen teplotní rekordy, ale také další povětrnostní vlivy. Představte si strávit noc v plískanici, přestože teploměr ukazuje  „jen“ mínus jeden stupeň.

S klesající teplotou zájem novinářů o osoby bez domova každoročně roste a v létě si na ně nikdo ani nevzpomene. Problémy, těžké životní situace a hledání cesty jak se vrátit do společnosti však rozhodně přesahují několik zimních měsíců.